Höst = godaste äppelpajen!

Ja, hade jag vetat hur väldans gott det skulle bli så hade jag fotat och kunnat dokumenterat lite mer…

Efter fem-tio minuter såg det ut så här i pajformen; tre vuxna och ett barn; alla tog en extra portion utom jag som njöt fullt ut och kände att jag fick lov att känna mig nöjd med en portion 😊Det tar jag som ett gott betyg 👍👌

Men, men. Pajen såg från början ut som en vanlig äppelpaj, så inget konstigt egentligen. Jag hittade inget bra recept så jag knåpade ihop lite på ren intuition efter vad jag hittade lite här och lite där. 

Och mer ekologiskt än så här kan det inte bli eftersom jag plockade äpplena från vårt eget äppelträd ute på gården precis innan jag ställde mig och skalde dem 👍


Ingredienser för en rund form ca 6 portioner :

8-10 äpplen beroende på strl (det ska täcka en vanlig rund pajform ca 28 cm i diameter) 

1 tsk kanel

1-2 tsk socker

En smula flingsalt

Smör 

Smuldeg

125 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

1 dl havregryn

Max  1/2 dl socker

1/2 tsk flingsalt

Vaniljgrädde: Vispa 3 dl laktosfri grädde och blanda sen i 0,5 tsk vaniljpulver. 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Smörj formen med smör.

Skala, kärna ur och skär äpplen. 

Blanda äpplen med kanel, socker och flingsalt i den smorda pajformen. 

Smuldeg: Krama ihop smör, mandelmjöl och havregryn. Blanda i sockret och flingsaltet.

Klicka ut degen över äpplena och stoppa in i ugnen ca 15-25 minuter beroende på ugn – pajen ska få lagom med färg; inte bli svart!

Servera tillsammans med vaniljgrädde (eller vaniljsås eller glass eller vanlig grädde eller ingenting)

Smaklig spis 😘

sara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *