När man tror att man ska få hjälp av samhällets insatser och istället hamnar utanför systemet…

Rond två; Möte med Arbetsförmedlingen … 

Kort sammanfattat av bakgrunden är att jag haft läkare, samtalskontakt och handläggare på både AF och FK – ett helt team bakom och med mig under sjukskrivningen.

Som ni redan vet, fick FK för sig att inte fullfölja den plan som de så fint lade fram till mig i december. 

Under hela min sjukskrivning har jag alltså haft AF med mig. Jag har stått inskriven i deras system som arbetslös med förhinder. I december fick jag hem ett brev med förfrågan om jag fortfarande ska stå skriven som arbetslös med förhinder eller om jag gått över till annan myndighet. Jag meddelar min nya handläggare (även här, precis som på FK så har jag fått ny handläggare…) att jag precis haft avstämningsmöte  – där även AF skulle ha medverkat men inte kunde pga personalbrist (enligt FK ….) och att FK ska återkomma för att återkoppla till dem. När Fk ringer upp mig en vecka efter mötet och meddelar sitt fyndiga beslut om att jag är fullt kapabel till att söka ett heltidsarbete och inte längre behöver deras tjänster, kontaktar jag AF för att medd historiken. Jag medd även att min läkare ska komplettera till FK innan beslutet går iväg. Jag får till svar av min handläggare på AF: Jag låter dig stå kvar som arbessökande med förhinder i och med att Försäkringskassan inte godkänner ditt sjukintyg.  

Vad bra, tänker jag; då är jag iaf inskriven i arbetsförmedlingens system så jag åtminstone kan få ersättning via a-kassan. 

Hur skulle ni tolka hennes svar där hon skriver “Jag låter dig stå kvar som arbessökande med förhinder i och med att Försäkringskassan inte godkänner ditt sjukintyg?” Jag tolkade det iaf som att allt är sin ordning.

No no no … fel svar. Så var inte alls fallet!

Nej, nej. Arbetssökande med förhinder är absolut inte detsamma som att vara öppet arbetslös, sökande kategori 11. Du måste stå under den senare kategorin för att få någon ersättning och den kan du inte få retroaktivt utan gäller bara från idag… 

Så, kort sammanfattat har jag varit helt utanför systemet i sex veckor; 8:e december till och med 20:e januari. Vilket på ren svenska betyder “inga pengar att hämta ut för den perioden … “

Ja, det blir väl i värsta fall bara att överklaga vidare till nästa instans; smida medan järnet är varmt liksom… 

Som sagt; man måste vara frisk för att vara sjuk…

Over and out…

OM du är, eller skulle hamna i samma soppa som mig; ta med dig denna vetskap så du slipper hamna i trubbel! 

5 kommentarer till “När man tror att man ska få hjälp av samhällets insatser och istället hamnar utanför systemet…”

  1. Att man måste vara frisk för att vara sjuk det var ett sant ordspråk Men stå på dej jag håller tummarna att du vinner i slutändan kram på dej tänker på dej 🙏❤️

  2. Ja detta Sverige idag är en djungel som inte ens tjänstemän vet hur det fungerar😈
    Det är precis som du säger att frisk måste man vara för att orka😈 SJUKT är det så du gör det bra somkämpar på. Tyvärr har jag ingen egen erfarenhet av detta så jag kan inte tipsa dig. Ska ta reda på en FB grupp som jobbar med detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *