HUR DU KAN LÄRA DIG ATT TOLKA DINA DRÖMMAR

Efter mitt förra inlägg fick jag frågor om hur ni själva kan tolka era drömmar. Och självklart ska jag hjälpa er med det mina vänner.

Jag utgår från det jag själv har lärt mig och mina egna erfarenheter.

Det finns många olika sorters drömmar; sanndrömmar, bearbetningsdrömmar, läkande drömmar, tidgareliv drömmar och varnings drömmar. Bland annat.

Det finns olika sätt att tolka drömmar. Ni som känner till Freud och Jung vet ju själva vem av de som tolkar i princip allt till sex; en vas, ett nyckelhål eller en hink representerar vaginan medan en gurka, banan eller ett paraply representerar en penis. Medan den andre av de tolkar det mesta från vårt undermedvetna och kom på ideén om att t e x en källare står för det undermedvetna medan en vind står för intellektet.

Det jag oftast använder mig av är att tolka symboler eller känslorna i drömmen. Du kan tolka symboler på olika sätt. Det finns t e x olika drömtydningsböcker att titta i eller äldre symbol-och-tecken-tydarböcker. Men även genom att fråga dig själv vad ett tecken kan betyda för just dig! 

symboler tecken teckenoch symbole¨r

För mig handlar andlighet, och i detta fallet drömtydning, om enkelhet. Det ska vara enkelt och lätt för alla att kunna tyda. Så jag väljer att dela med mig av det vanligaste som jag brukar få frågor om.

Vattenkänslor. Vatten kan vara en återkommande dröm för många. Vatten står för vårat känsloliv. Om du står i grunt vatten och inte vågar ta dig längre ut kan det betyda att du inte vågar titta djupare på dina känslor. Är det ett stormigt hav eller en lugn sjö? Simmar du i vattnen? Hur får det dig att känna? Obehag eller frihet? Är vattnet grumligt eller klart?

Fordon – det sättet vi tar oss framåt i livet. Kanske drömmer du att du kör bil, men bromsarna slutar fungera? Det betyder förmodligen att du gasar på för snabbt i livet. Eller omvänt; att du inte kommer någonvart alls. Att drömma att du reser med tåg står för att ta sig vidare i livet; att våga ta steget framåt och lämna det gamla bakom sig.

Husolika delar av självet och kroppen. Ett exempel på drömmar och som jag själv har ofta, är drömmar om hus. Just nu drömmer jag mycket om mitt barndomshem. Barndomshemmet står bland annat för trygghet och något vi längtar tillbaka till. I mina “husdrömmar” händer det ofta att jag hittar nya rum, som jag liksom har missat. Rummen ger mig massor av inspiration. Att upptäcka nya rum står för att hitta nya sidor och aspekter av sig själv, då hus representerar självet. Det kan vara intressant att komma ihåg om dörrar och fönster är öppna eller stängda i drömmen och om vi befinner oss i källaren eller vinden. Källaren står för det undermedvetna; det vi gömmer. Och vinden står för vårt intellekt. Att vara inne i badrummet kan stå för behov av rening. Det är oxå ett ställe där vi ofta vill vara ifred och jag har drömt många gånger att jag inte kan låsa dörren in till toa och helt plötsligt är det fullt med folk när jag ska försöka kissa eller duscha. Det är de gånger när jag i verkliga livet har känt ett stort behov av att vara ensam, men att jag hela tiden haft fullt upp med möten eller annat umgänge. Att kräkas betyder att man har gömda känslor, ofta aggressioner, som är på väg upp till ytan och oftast så symboliserar dessa drömmar om att de har kommit upp och man kan lättare släppa taget. Att befinna sig i ett sovrum representerar ofta vårt behov av sömn och vila… Så dessa husdrömmar är minsann väldigt intressanta och säger oss en hel del!

När vi drömmer om personer vi känner kan det ofta stå för att vi saknar en personlighet som vi gillar hos den personen, en egenskap vi längtar efter. Eller om det är negativa sidor som visas i drömmen kan det betyda att vi själv har dessa negativa sidor och att vi inte alltid ser dem.

Ibland har vi svårt att prata eller gå i drömmar; att inte kunna tala står för brist i kommunikation, precis som när man försöker ringa någon men slår fel nummer eller aldrig får något svar. Om du känner dig förlamad i en dröm kan det betyda att du saknar energi eller har problem att ta dig vidare framåt i livet, som att du sitter fast.

Egentligen är det ganska logiskt när man väl börjar fundera och tolka sina drömmar. It make sense…

Bli inte rädda om ni drömmer om döden; att någon som står dig nära dör eller att du själv dör. Det betyder oftast att man lämnar det gamla bakom sig och går in i något nytt.

Om ni är mer nyfikna, så leta efter en drömbok som ni tycker passar er. Det finns många olika.

Dessa är två som jag har hemma och som har hjälpt mig många gånger. De skiljer sig olika åt, vilket gör att du kan tyda drömmarna från olika perspektiv och lära dig och få ännu mera svar; från dig själv, till dig själv…

Jag hoppas att mina rader har varit till någon hjälp i ditt drömtydande. Lycka till!

Kram och Kärlek

3 kommentarer till “HUR DU KAN LÄRA DIG ATT TOLKA DINA DRÖMMAR”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *