Eteriska oljor 2.0

I och med att jag lägger ut lite ditten och datten om eteriska oljor på instagram, bloggen och FB får jag frågor om vad alla dessa oljor egentligen är. Jag har ett intresse sedan tonåren med att göra hudvård av naturens egna apotek och med hjälp av eteriska oljor har det intresset vuxit och ju mer jag lär mig oljornas olika egenskaper, desto roligare att hitta på egna blandningar till både det ena och det andra. Min familj och mina vänner får endera hemmagjorda oljor av mig eller handgjorda halsband. Så detta med eteriska oljor är helt och fullt bara ett intresse som vuxit sig med åren. Idag bjuder jag på lite mer fakta utifrån frågor som kommit in till mig.


Vad är en eterisk olja egentligen? 

En eterisk olja har oftast både terapeutiska och hudvårdande egenskaper. Eteriska oljor har använts världen över i flera tusen år, bland annat som alternativ till medicin, hudvård och för t ex parfym. Oljorna utvinns vanligtvis från fruktskal, blomblad, bark eller rötter genom ångdestillation eller kallpressning för att nämna några metoder. Du kan få tillgång till den terapeutiska egenskapen från en olja genom att t ex massera in den på kroppen (utspädd med en annan vegetabilisk olja) eller genom att bara lukta på den. När du masserar in en eterisk olja på kroppen kan den hjälpa till med cirkulationen för att lättare få en spänd muskel att slappna av. Eteriska oljor kan påverka andningsorganen och vårt nervsystem genom inandning och därför kan t ex pepparmint hjälpa din förkylning eller lavendel göra dig lugn när du är stressad.

Vilket märke ska man välja om man vill köpa eteriska oljor?

Det finns många olika märken på marknaden för eteriska oljor. Jag har valt att köpa mina oljor från ett företag som heter DoTerra. Det var inte något jag valde i bara farten; jag letade stundvis under några månader och efter ett tag dök det upp eteriska oljor på instagramkonton och FB, från både personer jag känner och inte känner; allt ifrån USA, Australien och Sverige. Jag såg det som ett tecken på att det var dessa oljor jag skulle använda och började läsa på mer om detta företag och deras oljor. Jag läste att deras oljor är 100% rena och naturliga och att alla oljorna är CPTG certifierade. DoTerra jobbar även med bl a välgörenhet och hjälper utsatta områden och människor världen över. Med andra ord hjälper du både dig själv och behövande människor när du handlar från DoTerra, vilket passar mig utmärkt! Jag vill verkligen inte handla från ett företag som bara är ute efter att tjäna pengar till egen ficka etc. SÅ! Jag hade länge haft en lavendelolja som tagit slut och jag skulle bara ha en sådan. Men när min vän i Australien började prata om ett startkit med alla möjliga oljor som fungerar som ett litet husapotek så tänkte jag “varför inte testa?” Jag trodde definitivt inte att jag skulle få användning för alla oljorna, men eftersom paketet innehöll både lavendel och Tea Tree (som jag haft i mitt badrumsskåp sedan tonåren och som jag nu använde till min dotters tonårsfinnar) så kanske det kunde finnas något mer intressant. Och ja, inom loppet av en månad hade jag använt alla utom en. Jag fick influensa och fick stor nytta av DoTerras Breathe som fungerade bättre på min bihåleinflammation än rinexin och kortisonnässpray; en kombo jag fått lov att använda varje gång jag har en förkylning dem senaste 20 åren och som tagit 2-4 dagar innan det givit effekt. Efter en dag var det borta! Då blir man ju förbluffad minst sagt! Och tack vare lavendel som jag smörjde in min ömma stressmuskelpunkt med så fort den började gnälla, så klarade jag mig från migrän i flera månader! Och DET mina vänner går inte att beskriva med tacksamhet. Det senaste året har jag annars haft smärta från skulderbladet, upp i nacken, fram till käken och sen migrän ungefär 2-4 ggr per månad. Detta har gjort att jag fått lov att varva alvedon, diklofenak och omeprazol om vartannat. Så om det finns naturligare saker än värktabletter (som bl a irriterar magen), så är ju det helt fantastiskt!

Men det är ju så dyrt!?

Många har en föreställning om att det är dyrt att köpa rena och naturliga eteriska oljor. Med tanke på vad en eterisk olja innehåller och det breda användningsområde som var och en har, så tycker jag själv inte att det är dyrt. Varje flaska på 15 ml innehåller ca 250 droppar eterisk olja. Oljorna är extremt koncentrerade och oftast behövs bara en droppe per användning. En “billig”eterisk olja är förmodligen utspädd och inte helt ren! Så en olja för 40kr bör du kolla upp innan du använder!

Så! Är det dyrt? Vi tittar på några prisexempel på DoTerras oljor:

Citronolja ca 125kr (pris beroende på eurovalutan) Till 15 ml citronolja går det åt ca 50 st citroner; den är alltså extremt koncentrerad och räcker därför väldigt länge. Bland annat till ca 250 liter citronvatten! Citron kan även användas i sallad eller bakning; en droppe istället för pressad citron i muffins. Du kan göra egen fönsterputs eller sköljmedel tillsammans med ättika, vatten och citronolja; bra för miljön, ekonomisk och barn-och djurvänligt!

Tea Tree ca 212kr.

Tea Tree fungerar perfekt för att mota bort finnar. Blanda en droppe med t ex jojobaolja och smörj ansiktet till kvällen för en renare hy eller behandla punktvis på finnar, skrubbsår och insektsbett.

Lavendel ca 255kr

Lavendel anses lugnande och kan t ex användas om du har svårt att sova; droppa en droppe på kudden när du ska sova eller blanda ut en droppe med annan olja och massera in på spända muskler. Det finns en hel djungel med användningsområden!

Om du t ex brukar använda serum i ansiktet som en rutin; vad kostar ditt serum och hur länge räcker det? Jag använder eteriska oljor istället för serum nu för tiden. Så om du köper en olja t ex Grapefrukt 180kr eller Wild Orange ca 120kr och endast använder den som serum så räcker den alltså ca 250 dagar eftersom du tar en droppe per kväll och blandar med din vanliga ansiktsolja. Det betyder alltså att ditt serum kostar dig mellan 15-22 kr per månad och räcker i åtta månader. Det är det mest lönsamma serum jag någonsin haft i mitt badrumsskåp. Det kan inte bli så mycket renare heller; inga som helst tillsatser som du lägger i ditt ansiktet. Bara rent och naturligt!

Jag köper varken sköljmedel eller rengöring/fönsterputs längre. Jag gör eget med ättika, vatten och eterisk olja. Det blir absolut inte dyrare än att att köpa färdigt från affären med tillsatser och kemikalier. Det är inte heller tidsförödande att göra eget; blanda vatten, ättika och så många droppar du tycker behövs för ditt sköljmedel för att det ska lukta som du vill. Blanda allt i en pet- eller glasflaska. Klart! När det tar slut blandar du nytt. En liter ättika kostar max 20 kr och det går åt 15-30 droppar eterisk olja beroende på tycke och smak för en liter vätska (hälften ättika/vatten) Det betyder att 15ml olja räcker till 8-16 st omgångar av ditt egna sköljmedel. Jag använder 0,5 dl blandning till en tvätt. Det betyder att en liter räcker till 20 tvättomgångar. Du gynnar bland annat din plånbok, miljön och dina kläder. Och har du barn eller djur i hemmet så behöver du inte vara orolig om de på något sätt skulle råka få i sig medlet, vilket även gör att det aldrig är farligt att städa med dessa produkter samtidigt som din baby sitter i stolen bredvid.

Varför gör du så mycket reklam för eteriska oljor? Tjänar du pengar på det?

Jag skriver bara om det som intresserar mig. För mig är det inte reklam. För mig handlar det om att sprida kunskap om naturens egna, läkande kraft. Vi konsumerar så otroligt mycket läkemedel idag. Vi har värk i kroppen, vi är trötta, vi äter antidepressivt, vi dricker vin mitt i veckan för att lugna nerverna efter stressiga dagar på arbete och hemma och Vi förstör vår jord genom att förbrukar jordens resurser alldeles för snabbt och på fel sätt. Vi kan inte fortsätta på det sättet längre. Detta är mitt bidrag till en bättre värld, hur klychéaktigt det än låter.

Om du har utslag/eksem; smörj dig med lavendel istället för kortisonsalva, om du har huvudvärk, risig mage eller en förkylning; testa pepparmint istället för ipren, omeprazol och nässpray. Blanda din egen myggolja istället för att köpa starka medel, om du har fotsvamp; testa Tea tree istället för andra starka medel. Istället för att köpa lukta-gott-spray på Ica; gör egen med vatten och citronolja i en sprayflaska – jag lovar! Bajslukten i badrummet försvinner istället för att lämna en dimma av lukta-gott-spray så den efter dig i alla fall fattar att du lagt en kabel eller två. Istället för att pimpla massa kaffe eller Red Bull; sniffa i dig en ordentlig dos av pepparmint istället; du blir genast klarar i huvet kan jag säga! Ta ett bad med lavendel istället för det där vinglaset på onsdag kväll när stressen gått dig upp i linningen. Ja, listan kan göras lång och jag ångrar inte en sekund att jag vågade klicka hem tio för mig nästan okända oljor. Hela familjen använder dem. Återkommande fråga från sambon och dottern är “har vi ngn olja för det här eller det här?!”

Om jag tjänar pengar på detta? Inte det minsta. Jag bränner pengar på det här  😅 Men då köper jag inte serum, städmedel eller sköljmedel längre och det går åt betydligt mindre värktabletter etc så jag går ändå inte minus. Företaget som jag handlar ifrån har däremot ett bonussystem som gör att du tjänar poäng och emellanåt kan plocka ut en olja eller annan vara gratis från deras sortiment. Men då krävs det att du är medlem och då får du även handla för 25% billigare än ordinarie pris och du har inget som helst köptvång.

Hoppas att detta gav dig lite mer information. Hör av dig igen om du har fler frågor!

Namaste

Sara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *